Lånelöfte

Man kan beskriva ett lånelöfte som ett slags förhandsbesked från banken om hur stort bostadslån du kan få. Lånelöftet baseras alltid på hur dina ekonomiska förutsättningar ser ut i dagsläget, även om kraven kan skilja sig något mellan olika långivare. Här ska vi berätta hur du ansöker om lånelöfte och vad som kan vara bra att tänka på.

Vem kan ansöka om lönelöfte?

Kraven för att få ansöka om ett lånelöfte kan variera något mellan olika långivare. De allra flesta kräver dock att du har en fast inkomst, ska köpa en bostad i Sverige och har tillräckligt mycket pengar för att kunna bekosta kontantinsatsen. Storbankerna, och även vissa mindre långivare, kräver också att du är fri från betalningsanmärkningar och skulder för att de ska bevilja dig lånelöfte.

Det här tittar banken på innan de beviljar lånelöfte

När du ansöker om lånelöfte gör långivaren en kreditupplysning på dig för att se om du har betalningsanmärkningar eller skulder. De tittar även på din anställningsform, din inkomst och hur dina omkostnader ser ut. I regel gör de även en så kallad boendekalkyl för att få en bild av hur ett bostadslån skulle påverka dina månadskostnader.

Kan man få lånelöfte med betalningsanmärkning?

Det kommer onekligen bli svårare, men helt omöjligt är det inte. Storbankerna accepterar som sagt sällan betalningsanmärkningar eftersom de anser att det gör dig mindre kreditvärdig och säker som bolånekund. Men så behöver det givetvis inte vara.

Vissa långivare kan bevilja lånelöfte trots betalningsanmärkningar. De undersöker då först orsaken bakom betalningsanmärkningen och ser till din nuvarande ekonomiska situation och återbetalningsmöjligheter innan de tar ett beslut. Vi skulle rekommendera dig med betalningsanmärkningar att ansöka om lånelöfte via en låneförmedlare. Då kan du få flera erbjudanden utifrån dina förutsättningar på bara ansökan, och dessutom tas bara en enda kreditupplysning vilket är en extra stor fördel i ditt fall.

Få hjälp att hitta bästa lånelöftet
  • Personlig handläggare som hjälper dig
  • Jämför flera banker med en ansökan
  • Kostnadsfri och ej bindande ansökan

Ansök inte om lånelöfte om din ekonomi inte är stabil

Vi vill dock betona att det aldrig är en bra idé att ansöka om lånelöfte eller bolån om du är tveksam på dina ekonomiska förutsättningar. Har du fått betalningsanmärkningar på grund av slarv ska det inte vara några problem, men är de ett resultat av att du inte kunnat betala räkningarna i tid bör du vänta med lånelöfte och lån tills din ekonomiska sitiation är mer stabil.

Hur ansöker man om lånelöfte?

Du ansöker enkelt om lånelöfte direkt på långivarens eller låneförmedlarens hemsida. Här nedanför ser du hur processen ser ut i de flesta fall.

Ansök om lånelöfte så här

  1. Ta reda på hur mycket du kan låna (många långivare har en bolånekalkyl på sina respektive hemsidor).
  2. Fyll i alla uppgifter i ansökan, till exempel ungefär hur mycket pengar du vill köpa bostad för, hur mycket du kan betala i kontantinsats, hur din inkomst och sparande ser ut och om du har andra lån.
  3. Skicka in din ansökan.
  4. Vänta på att långivaren behandlar din ansökan och gör en kreditupplysning på dig – du får ofta svar direkt.
  5. Långivaren skickar ett bekräftelsemejl på hur mycket du får låna.

Nu kan du börja gå på visningar och delta i budgivningar! När du har vunnit en budgivning ska du kontakta långivaren innan du skriver på kontraktet för att göra om lånelöftet till ett bostadslån för just den bostaden. Långivaren säkerställer då att bostaden kan belånas och gör ännu en bedömning av din kreditvärdighet.

Hur lång tid tar det att få ett lånelöfte?

När du ansöker om lånelöfte online får du ofta svar direkt. Skulle du behöva komplettera din ansökan med en eller ett par uppgifter kan det i vissa fall ta upp till 24 timmar innan du får besked.

Hur länge gäller ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är i regel giltigt mellan tre och sex månader, men kolla med din långivare vad som gäller hos dem för säkerhets skull. Skulle det ta längre tid än förväntat att hitta en ny bostad finns det ofta möjlighet att ansöka om att förlänga lånelöftet. Om dina ekonomiska förutsättningar förändras under lånelöftets giltighetstid måste du genast kontakta långivaren och berätta det. Annars kan otrevliga överraskningar uppstå när du väl är redo för att ansöka om bolånet.

Lånelöfte är ingen garanti för bolån

Något som är viktigt att komma ihåg är att ett lånelöfte inte är en garanti för att du kommer få ett bostadslån på samma belopp. När du väl har hittat en bostad du vill köpa måste du därför skicka in en ansökan till långivaren om bostadslån för det specifika huset eller lägenheten. Långivaren vill nämligen kontrollera att bostaden är en tillräckligt stor säkerhet för det bostadslån du har fått lånelöfte om.

Tänk på! Att bostaden står som säkerhet för bolånet innebär att långivaren är garanterad att få tillbaka sina pengar om du av någon anledning inte skulle kunna betala tillbaka lånet inom den avtalade tiden.

I samband med att du ansöker om att omvandla ditt lånelöfte till ett bostadslån för bostaden du vill köpa gör långivaren en ny bedömning av dina ekonomiska förutsättningar för att säkerställa att situationen inte har ändrats sedan de beviljade lånelöftet.

Kan man delta i en budgivning utan lånelöfte?

I de allra flesta fall kräver mäklaren att du har ett giltigt lånelöfte för att du ska få delta i en budgivning. Det beror på att både mäklaren och säljaren vill veta att du är en seriös budgivare och köpare. Om du vill hoppa på en budgivning men inte har hunnit ansöka om lånelöfte kan du i regel skaffa ett relativt snabbt.

Vad händer om man vinner en budgivning utan lånelöfte?

Om du skulle komma med i en budgivning utan lånelöfte och lägger det vinnande budet kan säljaren neka att sälja till dig. Undvik att detta sker och skaffa ett lånelöfte innan du ger dig in i en budgivning. Det vinner alla parter på.